vineri, 14 iunie 2019

Reîntors după 77 de zile de gulag postmodern

Specificul regimurilor totalitare comuniste sau fasciste din era prezența unei ideologii în numele căreia nu existau crime prea mari să fie executate. Dacă nazismul a fost condamnat prin intermediul Tribunalului de la Nurenberg, comunismul și toate mutațiile sale anti-umane mai bântuie încă mediul politic, economic și cultural mondial. 

Modernitatea a dus la o disoluție a ierarhiilor și ordinii prezente în societatea tradițională. Existența egalitarianistă este una utopică datorită diferențelor infinite între indivizi, iar societățile au nevoie de ierarhii pentru ca membrii să se poată raporta unul față de altul. Existența ierarhică conferă o identitate personală mai pronunțată. Dacă în societățile preistorice-nomade cel mai competent vânător era liderul de grup, dacă în societățile istorice, în vârful ierarhiei se aflat un ideal religios, în prezentul postmodern avem grație marxismului cultural (perceperea relațiilor sociale ca o luptă între opresați și opresatori) și al intersecționalității (stabilirea unei ierarhii care presupune cu cât de încadrezi în mai multe categorii victimizate, cu atât mai îndreptățit ești la protecție și libertate de exprimare) - statutul de victimă (sursa1sursa2sursa3sursa4sursa5, sursa6) - este vârful noii ierarhii desacralizate.

Giganții tehnologici Google, Facebook, Instagram, Twitter, cu înclinații de stânga după cum observă mai mulți experți, profund influențați de doctrinele marxismului cultural  și  ideea intersecționalității cenzurează agora tehnologică specifică secolului XXI după bunul lor plac. Rețele sociale se transformă încet în bule ideologice regresiste, unde un discursul corect politic este acceptat, iar tot ce este diferit de dictatul ideologic reprezintă un discurs al urii (Hate Speech). Dacă îți permiți să critici idei, modele culturale și sexuale protejate de giganții tehnologici poți fi blocat pe timp de 30 de zile sau riști chiar dezactivarea contului.  (Sursa 1 Sursa 2 Sursa 3)

Pentru cei care urmăresc dezbaterile politice din SUA este vizibil cum giganții tehnologici cenzurează, blochează, reduc monetizarea pentru comentatorii cu viziuni conservatoare. Comentatorii de dreapta au suferit disproporționat în urma acestor abuzuri, iar atitudinea părtinitoare a companiilor a intrat și sub atenția administrației prezidențiale americane

Gulagul digital în secolul al XXI reprezintă deconectarea forțată de la platformele de socializare pentru delicte de gândire, vorba lui Orwell. După pierderea accesului la Facebook timp de 30 zile pentru abordarea critică față cancerele sociale moderne și după 47 de zile de exil voluntar de pe această platformă, ce e de făcut mai departe a căpătat claritate: 


Lumea nu degradează din existența răului, dar pentru că oamenii buni aleg să fie indiferenți. Așadar, să spunem adevărul, să ne învingem frica oprobriului social. Adevărul este mai important decât aprecierea iluzorie a maselor sau noilor aristocrații tehnologico-ideologice.
Degradările se produc din comoditatea omului, din lipsa de atitudine, din frică și din nepăsare. Toată căderea începe de la dragostea de sine, când bucățica de carne din care ești făcut, primează în dauna celor din jur. 

În loc să fim prostovanii care își oferă metadatele, să folosim această platformă inteligent: să dezbatem idei, să promovăm platformele personale (siteuri, bloguri, conturi de Telegram, etc.). Întâlnirile și organizearea în viața reală să primeze, pentru că doar oamenii asociați în cluburi, grupuri, ong-uri, pentru că doar cei bine-intenționați au reușit întotdeauna să producă o schimbare. Modernitatea de care ne bucurăm acum, statele naționale, industralizarea și tehnologizarea au fost generate de spiritul asciativ al secolului XIX-lea.

Chiar dacă trendurile mondiale vor o sociatate atomizato-globalizată ce este ușor manipulabilă, prin instituirea relațiilor familiale durabile, prin crearea prieteniilor, prin reconectarea la experiența strămoșilor și prin orientarea spre cunoaștere și virtute vom ajuge să le facem pe toate în ciuda lor.

Monarhiile absolute, regimurile totalitare comuniste/fasciste și chiar noua aristocrație tehnologico-ideologică cu lacheii ei privilegiați, tot ce este construit pe minciună, se va prăbuși până la urmă. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu