luni, 7 martie 2016

Glasul strămoșilor versus glasul stomacului

Mergând prin piață am auzit o discuție interesantă, în limba rusă. Trei chișinăuieni dezbăteau faptul că România este mai bogată decât Rusia. Se pare că cei care nu auzeau chemarea străbunilor la unitate de neam, au început să audă un glas și mai puternic - chiorăitul stomacului.

Este îmbucurător faptul că noul curent unionist, a reușit să îmbine latura cultural-identitară și romantică cu agrumente de ordin pragmatic; astfel cetățenii moldoveni tot mai mult aud care ar fi beneficiile să facă parte dintr-un stat mai mare și mai bogat.

Așa cum s-au reușit mai multe deziderate ca și introducerea subiectului reunirii în spațiul public și politic din ambele state, așa cum s-a reușit să se treacă doar cu buletinul în Republica Moldova, ori donarea de hărți românești în licee, tot așa evenimentul din 27 martie, de la Chișinău trebuie să aibă obiective clare. De ce nu am cere Guvernului RM să respecte angajamentele guvernului Streleț privind crearea punctelor vamale comune la Prut; de ce nu am cere Ministerului Tehnologiei, Informației și Comunicațiilor, ca în spiritul acordului de asociere semnat cu Uniunea Europeană să impulsioneze companiile de telefonie mobilă să aibă tarife europene și nu 1 euro per minut pentru posesorii de cartele sim ale statelor UE; de ce nu am cere Ministerului Transportului, ca promisiunea privind cursa de tren Chișinău-Iași (Socola) ce trebuia să dureze 2.45 minute (în prezent peste 4 ore) să fie îndeplinită șa. Astfel de pași ne-ar apropia și mai mult de reunire. Pe lângă coeziunea grupului, marșurile trebuie să vină și cu o agendă clară de cerințe.

Stomacul moldoveanului nu știe geopolitică; atunci când vor fi satisfăcute necesitățile lui primare, el va avea timp să conștientizeze apartenența sa la un neam multimilenar. Până una alta vă așteptăm pe 27 Martie, ora 13.00 în scuarul Teatrului de Operă și Balet „Maria Bieșu”.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu