luni, 3 mai 2010

Axis mundi


”De la Nistru pân la Tisa
Tot Românul plânsu-mi-s-a
Ca nu mai poate strabate
De-atâta strainatate.”

Mihai Eminescu



Urmași a unora dintre cele mai înțelepte și curajoase popoare, în ziua de azi, peste ochii și în jurul cugetului este înfășurat un văl. Unde sunt oamenii acelui petec de pâmânt, rotund și binecuvântat, care au reușit să cutremure imperii? Oameni, bătrâni și semeți cât munții Carpați, oameni care săgetau cu privirea, care tunau din gură, care au învățat ursul din pădure ce înseamnă iubirea și care este mirosul fricii? Oameni, care se asemuiau cu lupii, oameni care se înhăitau, pentru că puterea lor stătea în haită. Oameni, care trăiau și mureau cu zâmbetul pe buze. Unde este acel centru spiritual care să închege acest popor fărmițat în fel de fel de ideologii, minietnii? Cuiva îi este comod ca noi să fim dezbinați asemenea snopilor mici de nuele pentru a fi rupte mai ușor. Cine oare ar vrea ca noi să ne identificăm cu mioara docilă, muncitoare, înțeleaptă care poate fi folosită pentru felurite scopuri.

Acest centru spiritual ar putea atrage, ca un magnet puternic, firicelele de aur care sunt împrăștiate prin lume, prin timp. Trăim în vremuri tulburi, vremuri în care informația este folosită și pentru a informa și penturu a dezinforma. Vremuri când vorba nu completează portul.

Ideea de unitate națională nu este una nouă. Burebista, Decebal, Mihai Viteazul, Ferdinand au realizat și au demonstrat că puterea stă în Unire, puterea stă în cuget și-n simțiri... Unii au plătit cu viața, însă ce mai contează o viață de OM când el poate deveni un exemplu pentru veacurile ce vor urma?

Avem totul pentru a putea fi fericiți, mai lipsește această idee liant care să ne țină împreună, care să ne facă mai puternici, mai înțelepți, mai iubitori.

Decebal îl avea pe Deceneu, Ștefan cel Mare pe Daniel Sihanstru... Noi pe cine avem? Am devenit slabi pentru că am uitat de unde venim. Am devenit slabi pentru că ne complacem în starea în care ne aflăm.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu