marți, 22 decembrie 2009

Ajutor! Suntem sechestrați în școală, la propriu



De mai bine de un an și ceva la poarta liceului stă un domn, dacă îl pot numi așa, pe care îl cheamă Ion Ciobanu. Nu știu care sunt împuternicirile sale, dar în fiecare dimineață, dacă întârziai măcar cu două minute trebuia să-i dai explicații de ce ai întârziat, iar mai apoi te scria într-un carnet. Uneori se formau cozi de 10-15 persoane și de la întrzierea de 2 minute care o avea omul se putea ajunge la 10. Tot acest ”domn” mai cerea foi semnate de la profesor că unui anumit elev îi este permis să părăsească curtea școlii. Unii profesori se tem de responsabilitatea foii și te trimite sî cauți vre-un director adjunct. Uneori când părinții interveneau telefonic pentru ca unui anumit elev să i se permită să plece, el tot insista să i se aducă vreo notă de la Domnul Mariniuc (un director adjunct).

Acest personaj mai are cerința să fie numit ”polițist” sau ”consilier pe probleme de educație” când noi îl numeam ”paznic”. Nu avea nici uniformă de polițist ca să fie unul, nici consilier nu era, deoarece singurul lucru care îl făcea era să păzească poarta.

Prima dată când m-a revoltat vizibil atitudinea sa de superioritate a fost când am fost nevoit în timpul pauzei să ies să achit taxa pentru liceu, la 20 de metri peste drum în contabilitate. Atunci mi-am făcut viteză spre poartă și când s-a băgat să mă oprească pentru certificat m-am smuncit să ies. După ce eu am ieșit el s-a împiedicat și a căzut. Mai târziu am fost dus în cancelarie pentru că l-am lovit... Lovit?! Din acea zi am preferat să-l evit.

Acum, cel puțin pe mine, nu mă mai interoghează dimineața dacă întârzii. Totuși astăzi răbdarea mea a ajuns la limită. Aveam 5 lecții la care toate mediile erau încheiate. Am stat la 3 ore la care nu am făcut nimic. La lecția a 4 am rămas doar 3 din 18 în clasă. Văzând că după 15 minute de lecție nu mai vine vre-un profesor am decis să plecăm acasă. La poartă stăteau vreo 5 fete care explicau că nimeni nu a rămas în clasă, că este penultima zi de școală. Paznicul nu le dădea voie lor să iasă pe motiv că nu au certificat. Știam că dacă spun adevărul nu am șansă să trec. Aș fi putut trece cu vreo minciună sau să-l caut pe Dl. M. să-mi dea certificat să ies, însă nu puteam să rabd că suntem deținuți împotriva voinței noastre într-o școală care și așa nu face lecții. Atunci am vrut să scot zăvorul de la poarta mare, pentru mașini, să pot ieși. În acel moment el a apucat zăvorul să nu pot deschide poarta, am încercat să trec pe poarta mică, el îmi spune că acum nu o să mai reușesc să ies (mă ține minte vizual de la fostul incident). El scapă carnetul său. Eu dau să ies de pe poartă, el mă apucă de mâini, de mâinicile scurtei de iarnă și se încleaștă în ea. Eu vreau să ies, el vrea să-mi facă piedică, să mă culce la pământ. Vede că nu mă poate da jos - reușisem deja să ies în stradă - începe să mă tragă de ambele mânici, în liceu! La ce s-a ajuns cu forța să te tragă în ”liceu”. Îmi spunea să mă întorc să-i strâng foile și carnetul scăpat pe jos. M-a tras până mi-a rupt o mânecă. Apoi văzând că nu are cum să mă aducă înapoi - mă ajută și forța gravitațională - îmi dă drumul spunând lasă că vorbim noi... Cred iar va minți în cancelarie că l-am snopit în bătaie. Personal nu am dorit conflict cu el, nu l-am lovit, am fost bruscat, mi s-a rupt scurta și mi s-au încălcat drepturile, dar nici să fiu tratat ca un dobitoc, cu stanpilă în frunte pentru a putea părăsi țarcul.

Scena a fost văzut de 5 colege + încă vreo 3 colegi. Voi insista să scrie aici ce s-a întâmplat și despre atitudinea acestui individ față de elevi.

Vreau să menționez că am 18 ani și nu au nici un drept să-mi se interzică să părăsesc curtea liceului. Acum cu scurta ruptă și fotografiată am de gând să o repar, iar despre faptul că am fost bruscat voi spune directorului, iar costul reparației voi cere să fie achitat de liceu sau paznic.

În filmulețe veți vedea tratamentului căruia suntem supuși și nivelul lui de cultură.

Să trăiesc maiestatea mea :)

Cum sunt tratați cei care întârzie dimineața


P.S Nu sunt un scandalagiu sau elev cu probleme de disciplină, dar cînd mi se încalcă un drept mie sau altcuiva reacționez...

13 comentarii:

  1. De ce vorbeşti la trecut? Doar mai e în şcoală "consilierul". El pleacă după fiecare suner la oră la doamna director şi-i citeşte toate numele.

    RăspundețiȘtergere
  2. ferdinand intregitorul cu i din a :))) ...sorin daca ai nevoie de sustinere maine, apeleaza la mine ...eu am info fixa cum el la unii elevi le permite sa plece de la ore...asta e discriminare si prostie

    RăspundețiȘtergere
  3. Aha Mihai, da eu shtiu despre cine vorbesti :)

    Sorinel, eu mereu cu tine, shap eu sunt martor =)

    RăspundețiȘtergere
  4. numai decat sa insisti sa-ti palteasca scurta

    RăspundețiȘtergere
  5. te sustin , dar in cazul dat o sa te faca pe tine vinovat , si cred ca nici scurta nu o sa ti-o plateasca

    RăspundețiȘtergere
  6. Eu am fost martor, partial. Eu eram deja in afara scolii, si asteptam sa iasa fetele din curte si sa mergem( aceeasi situatie, ore nu facem, 5 copii in clasa, si mediile sunt incheiate). Stau un pic mai in jos de poarta si aud un zgomot foarte straniu, apoi am aflat ca era zgomotu provocat de sorin incercand sa deschida poarta cea mare. Apoi il vad pe Sorin incercand sa iasa, apare o mana de barbat care-l trage inapoi, apoi se iveste in campul meu vizual "domnul" portar si incearca sa-l dea jos pe sorin. (asta e domnul ce ne asigura securitatea, in incercari esuate de a ne da jos in noroi, caci ceea ce era jos nu poti numi zapada). Sorin se lupta si nu se lasa dat jos, "domnul" portar il trage inapoi spre liceu si incearca sa-l impinga in curtea scolii. Sorin stiind ca nu asta e directia necesara lui incearca sa se debaraseze de portar, astfel ajung in strada ambii. Deci, sa fie clar pe strada circule masini, e lunecos si faptul ca un copil pleaca de la ore, care de fapt nu se mai fac nu este un factor ce permite persoanei ce "asigura securitatea" sa ne expuna unui asemenea pericol. In strada este rupta scurta, si sorin se elibereaza. Sorin porneste in jos si merge acasa. Oare este necesara atata zarva pentru ca merge copilul acasa??

    RăspundețiȘtergere
  7. Nu inteleg de ce ieri ... ultima zi,si nu va dadea voie :lol:
    eu ultima saptamana veneam la scoala mai tarziu si ma duceam cand vroiam si el nimic nu-mi zicea. si asta se intampla la fiecare sfarsit de semestru

    RăspundețiȘtergere
  8. Îndemn toți elevii să filmeze atitudinea lui și să le posteze pe net...

    RăspundețiȘtergere
  9. Drepturile tale au fost încălcate când profesorul, după cum afirmi, nu s-a prezentat la oră. Trebuia atunci să te duci fie la cancelarie, fie la director şi să spuneţi/cereţi să fie trimis profesorul sau profesoarea care nu şi-a onorat obligaţiunile de serviciu.
    Că au plecat 15 din 18 arată, sorry, interesul vostru faţă de oră: a 4-a, a 5-a, a x-a, a y-a
    Apropo, des se întâmplă să nu vă vină în oră profesorul de la ora a 4, aşa încât, să fiţi neviţi să plecaţi de la ore?

    RăspundețiȘtergere
  10. Am uitat,LA MULŢI ANI: pentru Tine, prietenii tăi şi ŢARĂ.

    RăspundețiȘtergere
  11. nice socot ca e foarte real

    RăspundețiȘtergere