duminică, 7 iunie 2015

De ce nu sunt de acord cu „unirea” României cu Republica Moldova

Poți să unești ce a fost unit cândva?

Atâta timp cât România Mare s-a format prin unirea Basarabiei, Bucovinei și a Transilvaniei la Regatul României în prezent poate avea loc doar o reunire între cele două state locuite majoritar de etnici români.
În prezent România se poate uni cu Franța, Germania sau Tuvalu, cu Republica Moldova niciodată.

De ce „reunire”?

Folosirea termenului corect, va face ca în capul unui necunoscător să facă un „click”, să se pună rotițele în mișcare. Atunci când un etnic ucrainean, rus sau găgauz aude scandându-se și folosindu-se termenul „unire” atunci el, necunoscând prea multă istorie, se întreabă: „-De ce unire cu România, dar nu cu Germania sau cu Rusia, că doar sunt mai bogate sau că vom avea gaz mai ieftin?”. Auzind termenul de „reunire” în capul său va apărea concluzia „că am mai fost uniți cândva și că reunirea este un lucru normal, atâta timp cât am mai fost uniți înainte”.

Să învățăm de la „frații” mai mari...
  • După unirea lui Bismark în 1871, ce s-a întâmplat în 1990 a fost tratat ca o reunire normală a două părți de Germanie artificial despărțite după cel De-al Doilea Război Mondial. Termenul german Wiedervereinigung se traduce ca reîntregire și este cel atribuit reunirii RFGului cu RDG.


  • Un exemplu mai recent îl avem la răsărit. Ceea ce în occident a fost tratat ca pe anexarea peninsulei Crimeea, rușii au considerat-o ca pe o reunire. În discursul său din 18 Martie 2014, Putin se referă și pune accent pe reunire (în rusă воссоедине). Acest termen este folosit de două ori în discurs, o dată la început și o dată la sfârșit. Sunt sigur că el, având școala KGB-ului în spate, și consilierii săi, cunosc suficiente despre psihologia umană pentru a alege cu mare grijă termenii.

Înțeleg că avem campanii în desfășurare ce nu pot fi rebranduite peste noapte, înțeleg că avem bannere, japoneze sau stickere imprimate deja, dar în discursurile noastre, în comunicarea cu presa, în discuțiile om cu om sau în toate textele emise putem folosi termenii corecți. Folosirea acestora ne va aduce doar câștig.

În concluzie pot spune că susțin reunirea sau reîntregirea României, unirea niciodată...
Uniri am avut deja în 1600 de Mihai Viteazul, în 1859 de cele două principate și în 1918 - prin unirea de la Alba Iulia a teritoriilor înstrăinate. Acum la ordinea zilei este doar REUNIREA...


Bibliografie:



Смотрите оригинал материала наhttp://www.1tv.ru/news/social/254389. În discursul său re

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu