duminică, 14 noiembrie 2010

Înfățișarea și portul geto-dacilor

Mărturiile literare antice îi aseamănă pe geto-daci, ba chiar și pe traci, cu popoarele locuind în ținuturile de miazănoapte ale Europei: sciți, celți, germani. Înalți și robuști, bărbații daci aveau, în general, pielea de culoare deschisă, ochi albaștri și părul blond-roșcat. Oamenii de rând purtau părul retezat pe frunte și lăsat în plete destul de lungi pe umeri, ceea ce le-a și atras numele de comati - ”pletoși”; la dacii nobili (tarabostes, pileati) e mai greu de stabilit portul părului din pricina căciuliței de lână (pileum) pe care o purtau ca semn disticntiv al rangului lor. În orice caz, și unii și alții purtau mustăți și barbă bogată, potrivite cu foarfecele. Unii autori antici afirmă că geto-dacii s-ar fi tatuat.

Femeile dace par să fi fost frumoase, de o frumusețe severă, aspră chiar, dar expresivă. Columna Traiană le înfățișează, poate idealizîndu-le întrucâtva, zvelte, înalte, aparent
puternice, purtând părul pieptănat pe tâmple, cu cărare la mijloc și strâns la spate într-un coc.

Îmbrăcămintea geto-dacilor, destul de simplă, seamănă întrucâtva cu portul popular românesc.
Bărbații purtau pantaloni de două feluri: mai largi sau mai strâmți pe picior, în genul ițarilor. Cămașa, despicată în părți, o purtau pe deasupra pantalonilor, încingându-se cu un brâu lat, probabil de piele sau, eventual, din pânză groasă. O haină cu mâneci și cu crețuri, o mantie scurtă, fără mâneci, având uneori franjuri, sau o șubă cu blană pe dinăuntru, nu prea lungă, constituiau veșmintele pe deasupra. Mantia, prinsă cu o agrafă, avea, pare-se, o glugă cu care dacii își acopereau capul de vreme rea. Femeile purtau o cămașă încrețită purtând uneori și o manta lungă, bogat drapată. O basma, probabil colorată, le acoperea părul.

Și nobilii, și oamenii de rând, bărbați sau femei, purtau în picioare călțuni de pâslă sau opinci de piele, dar nu încape îndoială că vara cei de la țară umblau adesea desculți. În săpături s-au găsit crampoane de pier care se prindeau la talpa încălțămintei pentru a ușura mersul pe gheață și zăpadă. Natural, atunci când mergeau călare, dacii aveau la încălțăminte pinteni de fier.

Dacii - H. Daicoviciu

8 comentarii:

  1. este fr,fr,fr,foarte interesaant tukma am inseput a plinji kum traeu oamenii din trecut :D

    RăspundețiȘtergere
  2. ba anonim tu esti "fr"fr"Fr" prost .

    RăspundețiȘtergere
  3. in p**a nam inteles nmc si am luat 2.20 la bac

    RăspundețiȘtergere
  4. gresit ..problema este ne-nvatatul de exempu eu am luat 10* la istorie si am primit 7 puncte doar pe asta asa ca mai lasa-ma ...** cu astfel de treburi..-k?? d ce te mai intreb bien sur asta inseamna pe franceza=bine-nteles!!ok?in caz ca nu sti nici franceza doar insulte pe astfel de limba

    RăspundețiȘtergere
  5. sunt clasa 5-a da mi-a prins bine aceasta informatie.Cred ca imi va mai fi de folos.Mersi celor care au publicat-o!

    RăspundețiȘtergere
  6. sunt de acord cuultimulanonim!

    RăspundețiȘtergere
  7. Mă bucur că unora un pic de cultură generală prinde bine.

    Altora în cap să le între doar manele sau șansoane, depinde de care parte a Prutului se află. :-)

    RăspundețiȘtergere