marți, 22 iunie 2010

Ministrul educației și BAC 2010

În fotografie Lilia Ivanov, Leonid Bujor, Valentina Miron

La acest examen ministrul educației a zis că s-a dorit schimbarea atitudinii față de BAC, s-a dorit să se apropie de standardele europeene.
În municipiul Chișinău și Bălți centre de BAC au devenit instituțiile cu 100+ absolvenți, în localitățile rurale cu 40+ absolvenți. În stânga Nistrului și în Găgăuzia li s-a permis absolvenților să susțină în liceul în care își fac studiile.

Jurnaliștii

BAC 2010 a adus următoarele schimbări:
- testele s-au trimis prin bancă
- testele au fost personalizate
- trei centre de verificare, 2 românești, 1 rus
- contestațiile se pot depune 48 de ore de la anunțarea rezultatelor
- este obligatoriu să fie verificat testul de 2 specialiști
- dacă diferența este mai mare de o unitate se mai verifică o dată
- după verificare lucrările se trimit la centrele de BAC

În anul acesta Ministerul Învățământului și-a pus următoarele scopuri. Asigurarea transparenței. În centrele de BAC nu au avut aces vice-miniștrii.

Ministrul Educației stă ca în bancă

Ministrul constată că 21 profesori au fost sancționați pentru abateri. BAC-ul s-a desfășurat într-o atmosferă calmă, constructivă.

Scopul de bază a fost de a asigura pentru cei 29000 absolvenți condițiile optimale.

Întrebarea mea.

Concluzia de bază a ministrului: s-a justificat măsura prin bancă și nu prin internet. La anul toți o să susțină BAC extern. Se dorește ca la anul să să creeze condiții egale pentru toți cei care susțin BAC-ul.

Ministerul a spus că majoritatea notelor se vor încadra între 7-9.

Din sală a sunat o întrebare, probabil de la o jurnalistă tânără, ceva de felul ”unde au fost admise încălcări” și ministrul Bujor a început ”încălcări au fost admise în ...”. Domnule Ministru verbul a admite are sensul
ADMÍTE vb. tr. 1. a accepta, a lua drept bun. 2. a îngădui, a permite. 3. a da curs favorabil (unei cereri). 4. a primi (la un examen). (< lat. admittere, după fr. admettre)

===

Jurnaliștii, mai aproape de ministru.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu