marți, 12 ianuarie 2010

Și ”ei” o vor..

Eram astăzi la sediul central al Poștei Moldovei unde vroiam să expediez o scrisoare. Scriam datele destinatarului pe plic când, între timp, intră o doamnă, suplă cu părul blond, de vreo 25+ ani și care ceru:
- Daite mne pajalusta konvertik k Rumâniu (Dați-mi vă rog un plic pentru România)
Am devenit intrigat. Oare cui scrie ea scrisoare în România, dacă îi este rușine să o vorbească româna sau poate nici nu o știe.
De mână cu ea se afla o fetiță de vreo 4 ani, blondă cu ochii albaștri. Fiind mic prichindelul nu ajungea la tejghea și îi întreabă mama:
- Șto tî delaieși? (Ce faci?)
- Dașâcika, mama kupit konvert (Dașâcika - nume rusesc - mama cumpără un plic) Copii au nevoie la vârsta asta de atenția părinților și ca toate întrebările lor să fie răspunse pentru că prin ele ei cunosc lumea.
Eram încă curios oare cui scrie scrisoarea. Când aproape să plece femeia își aminti:
- Daite mne tut krasnâi lestok! (Dați-mi hârțoaga ceia roșie vă rog!)

Atunci am înțeles totul... Doamna trimitea scrisoarea pentru a redobândi cetățenia română...

Acum mă întreb eu oare ce ar spune această femeie dacă i-aș propune să susțină idealul noastru - unirea RM cu România. Ea ar primi pașaportul vișiniu la fel ca restul cetățenilor moldoveni și în materie de timp acest lucru se va întâmpla nu mai încet decât redobândirea cetățeniei române care poate dura și 13 ani? 

Cer scuze de generalizare.

Cine sunt eii cu ghilimele din titlu? Ei sunt cei veniți călări pe tancuri din pusta siberiană, cu părul blond, rusofoni. Ei sunt cei care primeau apartamente în centrul orașului pe când noi stăteam docili în chirie. Ei sunt cei care primii și-au luat cetățenia încă prin 1994. Ei sunt cei care se opun limbii poporului. Ei sunt cei care se opun culturii. Ei sunt cei care se opun adevărului istoric. Ei sunt cei care au înrobit acest popor, popor mioritic căre s-a lăsat robit. Ei ne numesc ”fașâști”, ”idite v Rumâniu”.  Ei sunt cei care se opun vehement Unirii...

Cine este ea? Ea este cetățenie română pe care toți ca unul o vor pe rând cu condiția ca dosarul lor să fie primul, dar pe care doar o mână de oameni o dorește să fie împărțită de la Prut la Nistru în doar o singură noapte.

Oare de ce se tem de Unire? Oare nu vor nivelul de viață din România? Nu vor infrastructură românească? Nu vor munte, mare? Nu vor locuri de muncă decente??? Ei mai vor să trăiască în himera lor de clasă privilegiată adusă pentru a ”civiliza” ”țăranii” moldoveni...


E timpul să spunem lucrurilor pe nume și să facem ca poporul și cei care ne vin în întâmpinare să prospere.

8 comentarii:

  1. bine punctat...

    cauza principală cred că e aroganța de ocupant și ignoranța de a cunoaște adevărul.
    Nu avem în Moldova un post te televiziune, de exemplu, cu limba de emisie în rusă, dar care să promoveze adevărul(știu că veți sări în cap cu inexistența lui).
    Pentru că acum ruso-fonii au doar posturi ale Rusiei, cu politica imperialistă caracteristică și manipularea respectivă...

    RăspundețiȘtergere
  2. Noi nici măcar nu avem posturi românofone să spune adevărul verde în față...

    RăspundețiȘtergere
  3. ar fi interesat de vazut cati basarabeni care cer cetatenie atribuie acestui gest si un aspect metafizic...

    pana la urma majoritatea o fac pe motive pur economice dupa cum si indica rata crescuta a cererilor dupa intrarea romaniei in ue. asa ca inainte de ai penaliza pe "ei" ar trebuie sa facem curatenie printre ai nostri ;)

    banul misca lumea este un lucru bine stiut. si doamna inca o data a demonstrat-o.

    RăspundețiȘtergere
  4. Dan P sunt și din aceștia fii sigur. Pot spune doar: Grigore Vieru...

    RăspundețiȘtergere
  5. bine spus e plina italia de persoane ce defileaza cu pasaportul romanesc prin vama dar vorbesc tot ruseste,rusine

    RăspundețiȘtergere
  6. Este trist, dar vom spera si totul va fi bine .... :)

    RăspundețiȘtergere