marți, 2 februarie 2016

Analiza discursului - cuvîntul potrivit, la locul potrivit

Recent, în mediile de informare în masă, liderii politici de la Chișinău au început să își manifeste susținerea sau dezacordul pentru ideea reunirii dintre Republica Moldova și România.

Este interesantă formula de abordare și cuvintele folosite de liderul unui partid care se împotrivește acestei idei. Se cunoaște că partidul comunist și respectiv emanațiile pe care acesta le mai are în spectrul politic moldovenesc se remarcă prin atenția acordată cadrelor. Aceștia beneficiază de anumite cunoștințe pentru a fi mai eficienți în transmiterea mesajui politic.

Cu toate că, întreg textul poate fi combătut pentru că spune jumătate de adevăr și manipulează prin omisiune, important pentru analiza rolului cuvîntului potrivit poate fi fragmentul următor:
...va vota la referendum pentru lichidarea Republicii Moldova, noi vom vota pentru păstrarea țării noastre.
Politicianul nostru încearcă se inducă în mentalul colectiv una dintre cele mai primare și eficiente sentimente pentru manipulare - frica. Termenul de „lichidare” poate fi asociat în special cu această senzație pentru că ne transmite imagini cu lichidarea fizică a unei persoane. Chiar și dicționarul de sinonime al limbii române oferă următoarele cuvinte echivalente: „asasinare, omorîre, suprima, ucide”, iar între timp auzul cuvîntului „lichidare” conferă conotația negativă la peste 60% din ascultători.
Totodată această frază mai conține un element interesant. Sistemelor de orice fel le este specifică o oarecare rezistență la schimbare, astfel „păstrarea țării”, care apelează totodată și la sentimentul de fală, potențază și exploatează această reticență la schimbare. Prin urmare avem un coctail psihoinformațional ce se dorește a fi servit audienței.

Unioniștii noului val, cei care au misiunea de a combate astfel de încercări manipulatorii, au rolul de a explica cetățenilor Republicii Moldova, că prin reunirea cu România se va câșiga un stat net superior celui actual, un stat care își îndeplinește misiunea primordială a statului și anume să ofere un spațiu de securitate în care proprii cetățeni să prospere. Un alt obiectiv este să aducă la cunoștința tuturor cetățenilor moldoveni faptul că în urma reunirii cu România, țara noastră se va păstra și chiar mai mult de atât, vom avea acces la o țară mai mare. Poșta va rămâne pe loc, școala la fel, primarul își va duce la bun sfârșit mandatul, chiar dacă pe frontispiciul Primăriei va fi scris „România”.

Trenul fricii și a întunecimii minții pleacă ușor de pe meleagurile noastre.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu