duminică, 22 noiembrie 2015

Uzura morală planificată

„Există suficient în lume pentru nevoile omului, 
dar nu și pentru lăcomia lui.”
Gandhi



Dovezi că anumite elemente ale societății de tip capitalist nu funcționează le avem peste tot. Înrăutățirea condițiilor de mediu, defrișările masive, diferența dintre statele bogate, deținătoare de corporații și statele sărace, care au devenit sursă de materie primă, devine din ce în ce mai mare. Chiar și în statele bogate, cei din vârful piramidei dețin mai mult decât cei de la baza ei. Este cunoscut faptul că, pentru ca o societate să funcționeze, trebuie să se bazeze pe o clasă de mijloc puternică. Această clasă care are o mică afacere sau un serviciu bine plătit, își permite să cheltuiască bani. Astfel acești bani nu stau închiși în conturi bancare din zone offshore, ci sunt integrați în economia activă.

Sistemul actual occidental, influențat de peste ocean își demonstrează ineficiența. Se pare că bogățiile și imensitatea continentului american a produs niște mutații în conștiința elitelor americane. Un fenomen perfect normal, colonizatorii Lumii Noi, văzând că resursele de aici par a fi inepuizabile, au creat un nou model economic. Modelul de afaceri promovat a fost cel al superconsumerismului, procurăm nu pentru a acoperi o nevoie, ci achiziționăm de dragul consumatului, iar crearea produselor nu sunt pentru a acoperi o nevoie, ci creăm de dragul de a crea.

În timpul revoluției industriale, cei din fruntea piramidei au realizat că produsele durabile nu sunt bune pentru profit. Este mai bine pentru producător să facă produse care să se uzeze mai rapid, decât să producă mărfuri durabile. Chiar dacă primele modele de becuri cu filament puteau lumina și o sută de ani! înțelegerea de cartel a făcut ca viața becurilor să fie redusă treptat la o mie de ore.

Inginerii au început să fie antrenați tot mai mult cum să creeze produse suficient de bune ca să fie cumpărate, dar totodată suficient de proaste ca să se defecteze într-o anumită perioadă de timp. Victimă a acestei politici economice deficitară am fost și eu. Scannerul meu, de îndată ce am trecut la un sistem de operare mai avansat, nu a mai fost utilizabil pentru că producătorul nu a mai elaborat driverele necesare. Pe forumurile producătorilor, soluția a fost să mai cumpăr un produs. În Statele Unite ale Americii, după ce inginerii au revoluționat industria textilelor printr-un nylon durabil, ei au fost antrenați să scadă din duritatea produsulul, ca ciorapii de damă să se rupă mai des. În prezent prietenele și mamele noastre cumpără ciorapi de multe ori pe an, deoarece se rup...

Pe lângă uzura morală planificată în crearea produsului, publicitatea a jucat și ea un rol important. În prezent avem mai multă putere de calcul în buzunar, decât au avut agențiile spațiale când au lansat primii oameni în cosmos. Cu toate acestea, când apare un model nou de telefon stăm la coadă timp de mai multe zile pentru a-l procura. Publicitatea ne inventează nevoi, sau asociază necesităților noastre primare, cum ar fi acceptarea ori sexualitatea, produsul lor. Produsele sunt create ca să ne seducă, în așa fel încât pentru obținerea lor suntem nevoim să lucrăm tot mai mult.
În lumea occidentală uzura morală planificată a fost legiferată. Cu toate acestea, Pământul nu este de cauciuc. Nu putem prin lăcomia noastră să întindem coarda fără ca ea inevitabil să se rupă. Atunci când vom tăia ultimul copac, atunci când vom otrăvi ultimul râu sau vom pescui ultimul pește, vom realiza că nu putem mânca banii. Acest sistem este străin sufletului dacoromânului. Strămoșii noștri ne-au lăsat ca legi nescrise grija față de tot ce ne înconjoară. Astfel ca albina să poată hrăni stupul, apicultorul îi lasă o treime din miere. Gospodarul are grijă de pomii din jurul casei, iar pădurarul de ocolul silvic.

Mitologia iudeo-creștină scrie că omul a fost lăsat să îngrijească toate creațiile Pământului. În Geneza 1:26 se spune Şi a zis Dumnezeu: "Să facem om după chipul şi după asemănarea Noastră, ca să stăpânească peştii mării, păsările cerului, animalele domestice, toate vietăţile ce se târăsc pe pământ şi tot pământul!". Cu toate că unii ar putea spune că forța brută, este singura metodă de a stăpâni ceva, se înșală. Un popor nu îl poți stăpâni la nesfârșit prin forță, iar creșterea și descreșterea imperiilor pot fi folosite ca și exemple. Pe o femeie mult timp nu o vei avea alături dacă violența este forma de comunicare cu ea. Îi poți avea trupul prin violență, dar sufletul niciodată. Există forțe mult mai subtile de control. Statele trec la soft power. Lumea este condusă de două forțe, frica și iubirea. Tot ce a fost creat având ca esență frica, mai devreme sau târziu se va nărui, fie că este vorba de imperii, sisteme economice sau sisteme religioase anacronice. Cu toate că au trecut mii de ani, lumea își mai aduce aminte de Lao Zi, Zamolse, Buddha sau Iisus pentru că sistemele lor filosofice aveau iubirea ca sevă hrănitoare.

Stăpânirea la care se referă versetul din Geneză se poate baza doar pe iubire. Atâta timp cât Omul este creat după chipul și asemănarea lui Dumnezeu, atâta timp cât El este iubire pură, singura metodă de a stăpâni eficient Natura este prin iubire.

Cu toate acestea omul ucide din plăcere, distruge pentru profit și strigă progres și civilizație când cineva îi demască ego-ul hrăpăreț. Strămoșii, prin a patra Lege Belagină zisă și Frumoasă ne-au învățat că prin cumpătare vom putea trăi îndestulați. 
Fii cumpătat ca pământul şi nu vei duce lipsă de nimic. Creanga prea plină de rod este mai repede frântă de vânt, sămânţa prea adâncă nu răzbate şi prea multă apă îi stinge suflarea.
În concluzie, putem spune că uzura morală planificată și publicitatea seacă de resurse Casa Noastră Comună ducând inevitabil la distrugerea ei. Sistemul actual, asemenea unei ambarcațiuni, se îndreaptă către stânci vizibile și subacvatice. Este oare momentul prielnic să punem aripi corabiei pentru a scăpa de pericoul stâncilor pentru totdeauna?

Planeta Pământ a fost și este de peste 4.5 miliarde de ani, a supraviețuit meteoriților, supervulcanilor, ploilor acide, inundațiilor. A trăit crearea și distrugerea supercontinentelor, a văzut dispariția speciilor în cataclisme globale. Omul este în pericol să nu mai fie dacă nu se trezește. Puteți urmări și acest documentar pentru a afla mai multe amanunte despre uzura morală planificată.


Un comentariu: