miercuri, 11 noiembrie 2015

Legalizarea prostituției în Republica Moldova

Astăzi am avut ocazia să asist la un eveniment organizat de Debate Academy.
Dezbaterea publică a avut următoarea moțiune: 
„Acest guvern ar legaliza prostituția în RM”
Înainte de a prezenta mersul jocului doresc să reamintesc tuturor cititorilor că la dezbateri o echipă poate susține și o moțiune cu care nu este de acord, importante fiind argumentele și contraargumentarea.
Cu toate că înainte de dezbatere eram mai mult pro decât contra în această problematică, jocul fenomenal al echipelor m-a făcut să-mi cimentez opinia. La început, pentru a combate stigma asociată calificativului prostituată în Republica Moldova, afirmatorii au încercat să justficice caliicativul de lucrător sexual. Ulterior afirmatorii au început cu o serie de argumente care țineau de beneficiul economic, prin taxarea persoanelor care vor presta aceste servicii. Totodată un alt argument a fost cel al diminuării riscurilor la care sunt supuse aceste persoane, fie cel al violenței împotriva lor, violență pe care nu o pot reclama, fie o diminuare a șansei contactării bolilor cu transmisie sexuală. Echipa afirmatoare a încercat să aducă exemple din astfel de state precum Canada, Olanda, Austria, Australia, state care au legalizat prostituția.

Echipa negatoare nu a criticat ideea de principiu, ci faptul că nu este cea mai potrivită perioadă de a transla moțiunea într-o lege. Echipa negatoare a argumentat că este imposibilă compararea Republicii Moldova cu statele mai sus menționate, datorită diferenței de nivel de dezvoltare și a trecutului istoric. Cu părere de rău această echipă nu a sesizat lipsa criteriului de comparație dintre cele două realități. Echipa negatoare a intuit bine însă, eroare de referință, falsa analogie. Asemănarea dintre Republica Moldova și astfel de state ca Olanda, Canada, Austria, Australia se rezumă cam la posesie de simboluri statale și de recunoașterea unui teritoriu la nivel internațional. Diferențele, ca asigurarea unui trai decent cetățenilor, diminuarea corupției pentru buna funcționare a statului, lipsa justiției, caracteristici intrinseci statului de drept, au fost folosite ca și contraargumente la imposibilitatea comparării și a lipsa de stringență a acestei probleme. Nefuncționarea statului a fost folosită și ca argument la lipsa de încredere că planul afirmatorilor va funcționa în priviința diminuării transmisiei  de boli venerice și a impozitării corecte.



Adevărul se află totuși în acel mijloc de aur. Criminalizarea unui fenomen îl duce în ilegalitate, de pe urma căruia vor profita criminalii. Încurajarea prostituției prin legiferare, o va scoate în prim-plan și va duce la scăderea nivelului de moralitate, fiind promovată cultura hedonistă, străină de matricea spirituală a neamului dacoromânesc. Dat fiind faptul că bunul simț nu permite să ne impunem viziunea morală sau amorală asupra unei probleme, soluția ar fi decriminalizarea fenomenului. Astfel statul ar putea controla nivelul de violență la care sunt supuse persoanele implicate, și nivelul de transmisie a bolilor cu transmisie sexuală. Totodată pentru a scădea riscul transmisiei  a bolilor cu transmisie sexuală, în legislație să fie stipulat că cine are mai mult de X parteneri sexuali pe săptămână să fie obligat să își facă anumite controale. 

Această experiență mi-a confirmat că, pe lângă faptul că îți măresc capacitatea de comunicare, dezbaterile îți mai cresc și orizontul cunoașterii, cu tematici pe care în mod normal nu le-ai aborda. Doresc să felicit organizatorii și participanții, în special pe Negatorul 1 pentru prestația avută. Îndemn tinerii să participe la astfel de evenimente, pentru că, pe lângă creșterea de care vor avea parte, vor fi și într-un mediu propice pentru a asigura și alte necesități vitale. Organizatorilor le-aș sugera să filmeze și să încarce aceste dezbateri în mediul virtual. Totodată să abordeze tematici importante pentru spațiul românesc în speranța ca factorii de decizie vor ține cont și de părerea tinerilor. Înțelepciunea nu este direct proporțională cu numărul rotirilor pe care le-ai facut în jurul Soarelui, unii la doisprezece ani vorbeau în templu cu înțelepții, iar alții toată viața nu au mai aflat care este Secretul Vieții.

Văzând acești tineri, mi s-a întărit convingera că Dacoromânia de mâine are o șansă să conteze în lume. Ei vor fi viitorii meritocrați, aleși prin concurs pentru cunoștințele avute și votați de cetățeni pentru carisma și nivelul înalt la care comunică. Ei vor „pensiona” politrucii și vor schimba sistemul. 

România nu se rezumă doar la violatori din Vaslui, criminali din Neamț, promovați cu atâta sârg în mass-media. Dacoromânia de mâine are o șansă atâta timp cât acești tineri se vor înhăita și își vor păstra puritatea autentică ca pavăză împotriva corupției spirituale.

2 comentarii:

  1. Sunt discuții provocatoare și ofensatoare speciei umane. Se spune că aceste probleme preocupă doar Omul și delfinul, care cade pradă emoțiilor hedoniste. La alte specii ale faunei -- relațiile din cuplu e ceva sacru. E un ritual. Este o Reunire cu Cosmosul. Sunt la vîrsta când pot spune unor lucruri pe nume , pe care acești tineri, probabil că ghidați de un Șarpe Nebiblic, incită tineretul la discuții absurde., distructive . Oare asta e problema zilei ?? De fapt așa au dispărut și multe imperii, state, dinastii... Când Țara ardea ei se peptănau.. Mult mai important ar fi ca acești tineri sp discute despre lucrurile, ce ar proteja Viața pe Terra, etică estetică, moraliatte, istorie autentică, să prognozeze ce îi va aștepta pe copii lor peste un sfert de veac, când ei vor fi l vărsta actuală a acestor tineri. Eu ași recomanda ca data viitoare să discute despre TELEGONIEA...ADICĂ DESPRE IMPACTUL PRIMEI NOPȚI SAU CONTACT sexual nedorit, dar manipulat, ÎN DESTINUL UNOR ASEMENEA PERSOANE Ultimile date secretizaate pînă nu demult indică, că prostituția va distruge genofondul familial si mondial.. Vom procrea o specie de Șobolani umanoizi , care doar asta va ști ... să vîneze semenii săi prin diverse metode.. QUI PRODAST ...Să doriți asemenea surori, soții, vecini, prieteni ???.Eu personal -- NU

    RăspundețiȘtergere
  2. Taboorile, nediscutarea unor teme face ca un fenomen să continue. Aceasta a fost viziunea unor tineri, care poate erau în postura să susțină o moțiune cu care nu erau de acord, este necesată o discuție mai amplă asupra problemei.
    Dezbaterile nu sunt un forum unde vin oameni care susțin o părere, ci un joc unde tinerii învață să construiască argumente și contraargumente, să reziste la stres șa,

    RăspundețiȘtergere